Posuđe za pripremanje hrane

Mi ne dijelimo posuđe prema kuharskim afinitetima; riba, meso, povrće ili kuhanje, pečenje, dinstanje... mi posuđe dijelimo prema materijalu, jer svaki od njih ima drugačije kvalitete i prednosti;

Sve tajne emajla

Posude od emajla su metalne s premazom od mljevenog stakla, što im daje izvanrednu čvrstoću i glatku, sjajnu površinu koja osigurava ne prianjanje hrane. Emajlirano posuđe je lagano, vrlo čvrsto i izdržljivo te otporno na habanje, ne mijenja boju, nije zapaljivo i lako je za čišćenje. Tepsije, protvani, posude za pečenje i kuhanje s poklopcima koriste se za pripremu hrane na indirektnom ali i direktnom plamenu.

Emajlirane kante koriste se za različite svrhe, kao što su skladištenje hrane ili tekućine, odlaganje ogrjeva, pepela ili čak kao dekorativni elementi. Održavanje i pravilna upotreba emajlirane kante mogu produžiti njen vijek trajanja i očuvati estetski izgled.

Izbjegavajte udarce i padove koji mogu uzrokovati ogrebotine ili pukotine na emajlu. Ovo će ne samo sačuvati estetiku već i očuvati funkcionalnost kante. Redovno čistite kantu blagim deterdžentom i mekom četkom ili spužvom kako biste izbjegli oštećenje emajla i sačuvali glatku teksturu.
Nakon pranja, pažljivo osušite kantu kako biste spriječili stvaranje hrđe. Izbjegavajte skladištenje kiselina u emajliranim posudama, jer one mogu oštetiti emajl staklenu glazuru. Ako kanta ima drvenu dršku izbjegavajte prekomjerno namakanje, održavajte je čistom i suhom, kako ne bi raspucala.
Izbjegavajte nagle promjene temperature kako biste spriječili pucanje emajlirane površine. Odmah nakon rukovanja vrelim tekućinama, pustite da se kanta ohladi prije nego što je izložite hladnijim uvjetima ili sadržajem.

Gusnato posuđe

Tava od gusa smatra se temeljem dobro opremljene kuhinje. Nerijetko se nasljeđuje generacijama zajedno s tradicionalnim receptima. Osim specifičnih modela za pojedine recepte i vrste hrane, popularne su univerzalne nešto dublje gusnate tave ili posude s dugom i kratkom ručkom, da se mogu koristiti i držati u više položaja te s poklopcima. Većina tava od gusa ali i poneki lonac imaju kljun za izlijevanje viška tekućine. Osim za kuhanje, prženje, pečenje, dinstanje, gus tave s rebrastim dnom odlične su za postizanje grill efekta na kuhinjskom šparetu. Ovisno o veličini možete ih bez straha koristiti na šparetu, na otvorenom plamenu ili u pećnici.
Lijevano željezo podnosi vrlo visoke temperature, ravnomjerno ih raspoređuje cijelom površinom i jednakomjerno obrađuje hranu.

Gusnato posuđe i proizvodi od gusa, lijevanog željeza tzv. sivi lijev, zahtijevaju posebno održavanje kako bi se sačuvala njihova dugovječnost i efikasnost.
Gusnato posuđe ima tendenciju apsorbiranja ulja tijekom kuhanja, stvarajući sloj koji štiti od korozije. Nakon pranja toplom vodom i blagim detergentom, temeljito osušite ili obrišite gusnato posuđe kako biste spriječili hrđanje. Nanesite tanki sloj biljnog ulja po cijeloj površini, uključujući ručke i poklopce. Stavite posuđe u pećnicu zagrijanu na 200-220 °C i ostavite ga da se grije sat vremena. Ovaj postupak će pomoći da se ulje stvrdne, stvarajući zaštitni neprianjajući sloj.
Nakon svake upotrebe toplu tavu prebrišite papirnatim ručnicima, isperite toplom vodom, dobro osušite i zagrijte praznu pa namastite.
Gusnato posuđe nije idealno za kuhanje kiselih jela, jer kiseline mogu oštetiti površinu i promijeniti okus hrane. Ako primijetite pojavu hrđe, odmah je uklonite četkom za čišćenje, a zatim ponovite mašćenje.

Gusnato posuđe ima tendenciju da bude efikasnije što se više koristi. Redovna upotreba i održavanje pomažu u očuvanju njegovih karakteristika. Mnogi gastro stručnjaci i chefovi u restoranima nikad ne sklanjaju gusnatu tavu s radnog mjesta i pronađu joj svakodnevno novu ulogu u pripremi hrane, kako bi sačuvali njenu dugovječnost.

Gusnato i emajlirano posuđe, kombinacija

Tave i posuđe s poklopcem, od gusa / sivi lijev / lijevano željezo / površinski je emajlirano, ne rijetko unutrašnjost finijom teksturom svijetlih tonova, a izvana dekorativnih boja, najčešće crveno. Gus – emajl posuđe namijenjeno je za hranu kojoj je potrebno sporo kuhanje, prženje i pečenje na visokim temperaturama, koja je jednakomjerno raspoređena i duže se zadržava nego u drugim posudama. Ovaj tip posuđa iznimno je otporan na ogrebotine i udarce, jednostavan za održavanje, namijenjen za sve vrste ploča za kuhanje i pećnica te odličan izolator temperature.